Synnytyskulttuurista

October 27, 2017

Kätilön ammatti on ikivanha, liekö vanhimpia maailmassa. Jo Hippokrates ja Aristoteles (400-300 e.a.a) mainitsivat kirjoituksissaan kätilöt. Nuo samaiset herrat toivat kirjoituksissaan esille myös synnytykselle ominaisena sen luonnollisuutta ja sitä, miten naisille tuli antaa rauha synnyttää ja heillä tuli olla synnytyksessä tukenaan muita naisia. Kätilöt ja doulat olivat ja ovat edelleen näitä naisia. Naisilla oli hoitavia yrttejä, loitsuja ja keinoja auttaa synnyttävää naista. Kaikki se mahdollinen, mikä silloin tiedettiin. Naiset ammensivat voimaa Äiti Maasta, elettiin vielä ehkä matriarkaalista, naisten ja äitien johtamaa aikaa. Ajanlaskumme alun jälkeen siirryttiin pikkuhiljaa patriarkaaliseen yhteiskuntaan.  Joskus synkkänä keski- aikana kätilöitä alettiin pitää noitina ja tiedättehän, mitä noidille tehtiin; heidät poltettiin roviolla. Naisten yleinen kohtelu vuosina 200- 1600 olikin aika karua.


 

En tiedä historiasta sen enempää, missä miehet olivat synnytyksen aikana, mutta luultavasti metsästämässä tai sotimassa. Tämän sukupolven miehet eivät onneksi ainakaan toistaiseksi meillä Suomessa joudu sotaan, muuta kuin armeijaan ja kertausharjoituksiin, ja niistäkin saa olla pois oman lapsen syntymän vuoksi. Metsästyskausia on useita; hirviä, jäniksiä ja sorsia, mutta luulenpa, että jos laskettu aika asettuu lokakuulle, hirvikivääri saa pysyä asekaapissa useimmissa perheissä. 

Synnytyskulttuurillamme on meidän 2000- luvun näkökulmastamme pitkä historia taaksepäin, mutta tarkemmin ajateltuna koko maapallon historiassa se on todella lyhyt aika. Synnytys on ollut aina, eikä se juurikaan ole muuttunut, eikä tule muuttumaan. Kiehtova ajatus! Mikään robotti ei koskaan korvaa synnyttävää naista. Niin hienoa robottia ei viisainkaan insinöörismies voisi edes keksiä, eikä sellaista ihmettä, kuin uuden ihmisen synty, pysty kukaan koskaan jäljittelemään. Ainakin uskoisin näin. Ja toivon. 

Synnytyksestä onkin tullut naisen ja miehen yhteinen iso juttu. Yhä enemmän se on myös koko perheen juttu. Ei ole enää ihan tavatonta, että kotisynnytyksessä myös isommat sisarukset saattavat olla paikalla tai ainakin lähettyvillä vauvan syntyessä. Tämä herättää useinkin aika paljon keskustelua. 

Synnytyskulttuuri voisi hiljalleen vaikka vähän muuttua. Kätilönä haluaisin olla tekemässä vieläkin enemmän sitä alkuperäistä kätilötyötä. Käsilläni; koskettamassa, hieromassa, tunnustelemassa. Sydämelläni; itkemässä ilosta ja surusta, nauramassa kommelluksille, pakahtumassa perheen onnesta. Ja päälläni; opettamassa ja ohjaamassa ja antamassa synnyttäjälle kaiken sen tiedon ja taidon mitä minulla on ja mitä koko ajan janoan lisää. 

Synnyttäjiltä toivoisin aktiivisuutta, motivaatiota synnyttää itse ja luottaa itseensä ja uskoa siihen, että synnytys on ihana yhteinen matka vauvan kanssa, aina sellainen, millaiseksi se on tarkoitettu. Suomessa on turvallista synnyttää ja vaikka synnytys tapahtuu sairaalassa, sen ei tarvitse tarkoittaa kätilö- ja lääkärivetoista tapahtumaa. Tietoinen ja aktiivinen synnyttäjä ja ammattitaitoinen, kätilötyöstä kiinnostunut kätilö; siinäpä loistava kombo hyvään synnytykseen ♥︎

Share on Facebook
Please reload

Hedelmäpuun blogi
Viimeisimmät postit

March 30, 2019

February 8, 2019

October 15, 2018

Please reload

Arkisto
Please reload

Tags
Seuraa Hedelmäpuuta
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle