Mikä pelottaa?

November 9, 2017

Kun naiselta kysyy, mitä hänellä tulee mieleen sanasta ”SYNNYTYS”, aika usein vastaus on kipu. Suurin niistä on kipu, ei suinkaan rakkaus. 

 

Odottavalle äidille on melko turhaa kertoa, että kipu nyt vain kuuluu synnytykseen ja sitä nyt vain kuuluu kestää tai että kannattaa poistaa se välittömästi erilaisilla lääkkeillä ja puudutteilla. Nämä kädenheilautuksella kuitatut sanat eivät vielä riitä poistamaan pelkoa, jonka ajatus kivusta synnyttää. Olen myös eri mieltä siitä, että synnytystä pitää pelätä terveellä tavalla. Synnytystä ei tarvitse pelätä millään tavalla. Tarkastellaanpa asiaa vähän syvemmin. 

 

Ensimmäistä vauvaansa odottava tuleva äiti ei tiedä, millaista synnytyskipu on. Hän vain KUULEE synnyttäneiltä naisilta, että se on valtavaa, järisyttävää ja ennenkokematonta ja siihen meinaa kuolla ja tämän ”totuuden” kanssa nainen elää odottaen tulevaa synnytystä. Monesti tuo opetettu ajatus kivusta ja sen pelko saattaa olla hyvin voimakas ja jopa henkisesti lamauttava. Taustalla voi olla myös muita traumaattisia tai pelkoa lisääviä tekijöitä. Tällöin asiaa kannattaa ehdottomasti lähteä purkamaan jonkun asiantuntijan kanssa. 

Useimmille naisille pelko on kuitenkin pieni taka- alalla jäytävä ajatus, joka luo jännittynyttä ja epävarmaa oloa. Se on länsimaisen kulttuurimme sisäsyntyisesti istuttama ajatus siitä, miten synnytyksestä tulee ajatella. Vaikka synnyttäjä ei mitenkään erityisesti pelkäisi synnytystä, hän ajautuu helposti miettimään negatiivisia ja pelon kuorruttamia ajatuksia tulevasta synnytyksestä. Pelokas ajattelu ikään kuin ottaa vallan ja negatiivinen kierre jää hyvin helposti päälle. Faktaa on, että se mitä ajattelemme, se voimistuu. Ja kun pelko kivusta voimistuu, se lamauttaa. Tästä syystä synnyttäjä usein passivoituu ja ”antautuu” hoidettavaksi, koska pelon vuoksi on helpompi laittaa silmät kiinni ja antaa vain mennä. Kyseessä on tavallaan suojelumekanismi. Ja jos jopa lopettaa ajattelemasta synnytystä kokonaan, on vielä enemmän suojassa omilta peloiltaan. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu, sillä synnytykseen on hyvä valmentautua henkisesti ja hankkimalla tietoa siitä, miten paljon sen kulkuun ja kivun kokemiseen voi itse vaikuttaa. Jokaisella on oikeus odottaa synnytystä ilolla! Synnytys on hyvin herkkä ja henkilökohtainen tapahtuma ja se pitäisi saada kokea turvan- ja hallinnantunteen sekä ilon ja voiman kautta. Ei pelon tai kivun lamauttamana. 

 

Minulla herää yksi kysymys: Miten voi olla mahdollista, että valtaosalla naisista on kuitenkin useampi kuin yksi lapsi? Ja vieläpä aivan vapaaehtoisesti hankittu ja hartaasti toivottu? Miettikää naiset sitä! Herää lisää kysymyksiä: Miten kulttuurimme voi jatkuvasti sukupolvelta toiselle korostaa synnytyksen pelkoa ja kipua, kun kuitenkin haluamme lapsia ja rakastamme heitä enemmän kuin mitään muuta maailmassa? Miksi emme saa laivaa kääntymään?  Suomessa on maailman turvallisinta synnyttää, äiti- ja vauvakuolleisuus on maailman alhaisin, todella alhainen. Miksi me siitä huolimatta kerromme pääosin pelkoa lisääviä synnytystarinoita? Mikä ihme meidät ajaa ajattelemaan, että tuo ihmiselämän luonnollisin, ihmeellisin ja kaunein tapahtuma on jotain, mitä ei edes halua ajatella etukäteen? Miksi me pelkäämme kipua, joka ei itseasiassa edes ole kipua vaan jotain aivan ainutlaatuista ja merkityksellistä voimaa, joka auttaa naista synnyttämään maailmaan uuden ihmisen? Miksi me lamaannumme tämän upean voiman äärellä, kun voisimme tehdä

sen kanssa huikeaa yhteistyötä? Miksi me emme valmistaudu synnytykseen kuin suureen juhlaan, joka se todella on? 

 

Miten olisi?

Hemmottelua, tukea ja rohkaisua äidille ennen synnytystä. Luentoja, valmennusta, kannustusta, tietoa. Lämpöistä vertaistukea ja asiantuntijan ohjausta. 

 

Minulla on loputtomasti kysymyksiä ja minulla on niihin myös jo paljon vastauksia. Haluan olla mukana jakamassa tätä tietoa ja uusia näkökulmia. Ihan oikeasti, käännetään tämä laiva! 

 

- Kätilön kynästä, Heli -

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Hedelmäpuun blogi
Viimeisimmät postit

March 30, 2019

February 8, 2019

October 15, 2018

Please reload

Arkisto
Please reload

Tags
Seuraa Hedelmäpuuta
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle