Raskaushyvinvointi

December 8, 2017

Termi raskauspahoinvointi lienee meille kaikille tuttu. Useimmille naisille raskaus on kuitenkin alkuviikkojen väsymyksen ja pahoinvoinnin jälkeen hehkun, kukoistuksen ja hyvinvoinnin aikaa eli RASKAUSHYVINVOINNIN aikaa. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Kaikki ovat yksilöitä ja toisille raskaus sopii luonnostaan paremmin kuin toisille. On kuitenkin ihana mahdollisuus, että siihen miten hyvin raskausaikana voi, pystyy myös vaikuttamaan paljon omalla toiminnallaan. Raskaushyvinvointi on mielen ja kehon huoltamista ja hellimistä, itsensä arvostamista ja hyvinvoinnin kunniottamista. Jokainen voi tehdä jotain oman hyvinvointinsa eteen ja raskausaika on erinomaista aikaa huolehtia itsestään vaikka pieninkin askelin; onhan oman hyvinvoinnin lisäksi kyseessä myös pienen ihmistaimen elämän alku ja jo äidin raskausaikaisilla valinnoillla on todella pitkäaikaisia vaikutuksia syntyvän lapsen elämässä. Olette alusta asti yhteisellä matkalla vauvan kanssa. Raskaus voi motivoida muuttamaan omia elämäntapojaan ja pienetkin muutokset kannattavat! 

 

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, tasapainon löytäminen elämään ja kokemus siitä, että voi hyvin, ovat tärkeitä asioita läpi elämän. Raskausaikana nämä ovat erityisen tärkeitä. Äidin elimistö huolehtii kasvavasta ja kehittyvästä vauvasta ja äitiys kokonaisuudessaan on valtava kasvuprosessi monella tapaa. Keho ja mieli ovat kiinteässä yhteydessä ja mielentila heijastuu helposti koko kehoon ja kohtuvauva aistii riittävästi kehityttyään äidin mielentilan. Stressaantuneen, jännittyneen, alati hermostuneen äidin elimistö erittää stressihormoneja, jotka siirtyvät istukan välityksellä myös vauvalle. Raskaana ollessa mieliala voi vaihdella paljon ja tapahtuu "räjähdyksiä", mutta tämä onkin toisaalta hyvä tapa ajoittain poistaa stressiä ja jännitystä kehosta ja mielestä. Osa raskaushyvinvointia on suhteen luominen kohdussa kasvavaan vauvaan. Mielikuvat vauvasta, jutteleminen, laulaminen, paijaaminen ja rauhoittuminen kuuntelemaan ja tutustumaan omaan vauvaan ovat tärkeitä raskautta ja äitiyttä tukevia asioita ja lisäävät hyvinvointia. Äidillä on oikeus kääntyä sisäänpäin, rauhoittua, ihastella ja arvostaa omaa olotilaansa. Rakastua raskauteen ja vielä syntymättömään vauvaan. Tämän lisäksi hän tarvitsee tätä samaa - tukea, ihailua ja arvostusta-  myös lähimmäisiltään. Hän tarvitsee hemmottelua, halauksia ja huomionosoituksia.  

 

Raskaushyvinvoinnin tukemista on ehdottomasti päivittäinen rentoutuminen ja huomion kiinnittäminen kunnolliseen hengitykseen. Olemme luonnostaan syvähengittäjiä noin kolmevuotiaaksi saakka, jonka jälkeen hengitys alkaa muuttua pinnallisemmaksi. Paine, stressi ja kiire astuvat elämään. Hengitys on silta kehomme ja mielemme välillä ja nykymaailman kiireisessä, tempoilevassa rytmissä myös hengityksemme on monesti pinnallista ja kiireistä. Pinnallinen hengitys aiheuttaa monenlaista huomaamatonta ongelmaa kehossa. Emme myöskään kiinnitä riittävästi huomiota tietoiseen rentoutumiseen ja rauhoittumiseen - meillä on siihen liian kiire. Jo muutaman kerran syvä hengitys rauhoittaa ja rentouttaa välittömästi ja vie vauvalle happea aivan eri tavalla kuin pinnallinen, kiireinen, tempoileva hengitys. 

 

 

 

Ravinto on tottakai, yksi olennaisin osa hyvinvointia, olemmehan suoraan sitä, mitä syömme. Solumme rakentuvat siitä, mitä ne saavat ravinnokseen. Ja myös vauvan solut! Kokonaan ravintotottumuksia ei tarvitse laittaa uusiksi, mutta eikö ihanaa; pienilläkin muutoksilla voi olla todella suuria vaikutuksia hyvinvointiin ja niitä voi oppia! Mitäpä, jos raskaus motivoisi tekemään pieniä tai vaikka halutessaan suurempiakin muutoksia opittuihin ruokailutottumuksiin...

 

♥︎ Kiinnitä huomiota veden juomiseen. Juo 2-3 litraa vettä päivässä. Tämä määrä vettä ei mene, ellei siihen kiinnitä tietoista huomiota. Vauvasi kelluu lapsivedessä, joka vaihtuu jatkuvasti ja näin ollen muutaman tunnin aikana kokonaan. Vauvasi ei halua kellua PepsiMaxissa eikä edes hedelmämehussa vaan raikkaassa vedessä. Myös sinä tarvitset vettä pitääksesi kudokset joustavina ja olon virkeänä. Vesi poistaa tehokkaasti kuona- aineita, joita myös vauva erittää raskausaikana. Jos tapanasi on ollut juoda limsaa päivittäin, tahdo päästä tästä tavasta kokonaan eroon. Se on paras mahdollinen muutos, jonka voit tehdä ja se onnistuu varmasti!

 

♥︎ Vähennä valkoisen sokerin ja valkoisen viljan määrää. Näitä ei tarvitse tasapainoiseen, jokapäiväiseen ruokavalioon. Juhlat ovat erikseen ja juhlissa saa syödä kakkua ja leivonnaisia! Jokainen päivä ei kuitenkaan ole juhlapäivä, vaikka hyvä päivä onkin. Ehkäpä huonoin mahdollinen yhdistelmä on rasva, valkoinen vilja ja valkoinen sokeri ihanaan muotoon leivottuna; munkki, viineri, croissant, pulla... II- tyypin diabetes ei ole leikin asia ja se on räjähtämässä käsiin. Raskausdiabeetikkojen määrä jatkaa kasvamistaan! Raskausdiabetes vaikuttaa sekä äidin että vauvan hyvinvointiin sekä välittömästi, että pitkällä tähtäimellä sekä synnytyksen suunnitteluun ja kulkuun hyvinkin voimakkaasti. Olisiko karkkipäivä pienestä pussista kerran viikossa riittävä? 

 

♥︎ Leipä, maito ja margariini eivät välttämättä ole terveellisen ruuan pilari. Syö viisi ateriaa päivässä ja pyri tekemään ruokasi itse. Ruuanlaitosta voi myös innostua, eikä se ole oikeasti monimutkaista. Yksinkertaisin ruoka on parasta, eikä monenlaisia kalliita kastikkeita ja erikoisia mausteita tarvitse. Miten olisi vaikka pannulla paistettu kanafile, sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustettuna, keitettyä parsakaalta päällä ripaus sormisuolaa ja voinokare ja hyvä salaatti (esimerkiksi salaatti, babypinaatti, herneenversot, kurkku, paprika...) oliiviöljyllä, fetajuustolla ja pähkinöillä koristeltuna? Pyri välttämään rasvattomina kaupattavia tuotteita ja eineksiä, joissa on runsaasti huonoja, teollisia transrasvoja ja lisäämään sen sijaan kasvisten määrää ja hyvää rasvaa, jota saa mm. avokadosta, oliiviöljystä ja muista kylmäpuristetuista kasviöljyistä, kalasta ja pähkinöistä. Hedelmiä kannattaa syödä kohtuudella, vaikkapa 1-2 hedelmää päivässä ja marjoja runsaasti! Kun syö ravinnerikasta, monipuolista ruokaa, huomaa yllättäen, että mielihalut sokeria ja epäterveellistä ruokaa kohtaan vähenevät ja olo virkistyy!

 

♥︎ Käytä täysjyvätuotteita kohtuudella, ota aina enemmän kasviksia ja salaattia, kuin pastaa, riisiä tai perunaa. Syö kohtuudella hyvää juustoa ja rasvaista luonnonjugurttia. Juo kuppi tai kaksi kahvia päivässä, jos maistuu ja runsaasti vihreää teetä. Loppuraskaudessa voit nauttia vadelmanlehtiteetä, jolla kerrotaan olevan suotuisia vaikutuksia synnytykseen :)  Suosi vaaleaa lihaa ja kalaa mahdollisimman puhtaassa muodossa. Kananmunasta saa vaihdellen munakasta tai kokkelia, joihin voi lisätä kasviksia sekaan. Pavuista ja linsseistä saa myös hyvää, kasviperäistä proteiinia. Jos ne eivät muuten maistu, ne on helppo piilottaa esimerkiksi keiton joukkoon. Tulinen Chili con carne- keitto; superhyvää koleana talvipäivänä ja lasketun ajan tietämillä saattaa pistää jopa synnytyksen käyntiin ;)

 

 

 

 

Ruoka ja syöminen ovat suuri nautinto ja kun syö niin, että saa itselleen kaupan päälle pitkäkestoisesti hyvän olon, se on vielä suurempi nautinto. Einekset ovat ehkä näennäisesti "edullisempia", mutta kuinka moni meistä laittaa herkkuihin rahaa sen verran, että samalla rahalla ostaisi jo jotain terveellisempääkin...? Kysehän taitaa olla pitkälti myös motivaatiosta. Kotimaiset juurekset ovat edullisia läpi vuoden ja kannattaa kiinnittää kaupassa huomiota siihen, mikä on satokauden mukaan edullista. Väitän siis, että terveellinen ruoka ei ole kalliimpaa!

 

Jos ei ole aiemmin liikkunut, nyt kannattaa aloittaa! Puolen tunnin kävelylenkki ulkona päivässä riittää, mutta kävellä voit niin paljon, kuin vaan jaksat. Se on erinomaista liikuntaa lantiolle, jonka hyvinvointi on synnytystä silmälläpitäen erityisen tärkeää. Loppuraskaudessa kannattaa myös huoltaa kehoaan tasapainottamalla lantiota ja venyttelemällä sekä kiinnittämällä huomiota lantion asentoon istuessa. Äitiysjooga on loistava tapa kehonhuoltoon raskausaikana! Nämä kaikki valmistavat kehoa synnytykseen. Synnytys on maratonin veroinen suoritus. Kehossa on kyllä valmiina aikamoiset "dopingit" tähän urheilusuoritukseen, mutta pieni valmistautuminen ei ole siltikään pahitteeksi.

 

Ihmisen kehon fysiologia on loputtoman kiehtova ja mielenkiintoinen aihe ja raskaus, synnytys ja imetys naisen elimistön uskomattomin tapahtumaketju. Kehosta on kuitenkin kaikessa monimutkaisuudessaan ja ihmeellisyydessään hyvin yksinkertainen pitää huolta. Raskaus on kaikessa hienoudessaan täydellisen luonnollinen prosessi, jolle naisen kehossa ja mielessä on olemassa valtava tila tapahtua. Tasapainon hyvinvointiin jokainen yksilö hakee ja määrittelee lopulta itse. Keho ja mieli kertoo, onko tasapaino löytynyt ja olisi yhä suotavampaa, että ihminen oppisi kuuntelemaan kehoaan ja kunnioittamaan sen arvokasta olemassaoloa, joka ei ole itsestään selvyys. 

 

Raskaus on mainio vaihe alkaa muuttamaan ajatuksiaan omasta kehostaan, sen rajoista ja siitä, millaista hyvinvointia sille haluaa tarjota ja miten tätä ainutlaatuista syntymälahjaansa haluaa kunnioittaa. Keho on temppelimme ja raskausaikana se on sitä vielä enemmän. Ihme kasvaa ja kehittyy sen sisällä joka päivä. Miten kiitollista, että meille ei ole annettu käteen manuaalia, jonka mukaan olisi omalla vastuullamme tiettyinä päivänmäärinä yrittää kasvattaa uudelle ihmiselle kuulevat korvat tai toimiva ruuansulatusjärjestelmä. Jo pelkkä silmä on rakenteeltaan sellainen mestariteos, että ei onnistuisi meiltä! Onneksi äidille jää tehtäväksi siis vain pitää hyvää huolta itsestään ja hyvinvoinnistaan ja antaa näin kehittyvälle vauvalle paras mahdollinen alku elämälle. Mestaripiirroksista huolehtii joku muu. 

 

 

 

Jos haluat kuulla lisää, tule Hedelmäpuun synnytysvalmennukseen! Siellä puhumme hyvinvoinnista, voimavaroista ja kaikista niistä ihanista asioista, joita nainen mielessään ja kehossaan kantaa! 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Hedelmäpuun blogi
Viimeisimmät postit

March 30, 2019

February 8, 2019

October 15, 2018

Please reload

Arkisto
Please reload

Tags
Seuraa Hedelmäpuuta
  • Instagram - Black Circle