Äitiysfysioterapiaa

October 15, 2018

Miksi äitiysfysioterapia?

Itse viisi kertaa synnyttäneenä (viimeisin synnytys v. 2012) en juurikaan törmännyt koskaan äitiysfysioterapiaan. Toki raskauteni ja synnytykseni olivat ongelmattomia ja toivuin ja palauduin hyvin, mutta siitä huolimatta olisin mielelläni aikanaan kuullut vinkkejä ja ohjeita asiantuntijalta.  Suomessa äitiysfysioterapia ei mitenkään itsestään selvyytenä kuulu raskausaikaan, synnytykseen valmistautumiseen tai synnytyksestä toipumiseen, vaikka sillä todellakin ehkäistäisiin ja hoidettaisiin monia ongelmia ja se on tärkeä osa naisen hyvinvointia raskauden ja synnytyksen aikana. Oikeastaan ainoa asia, mitä meille teroitetaan, on lantionpohjan lihasten voimistaminen synnytyksen jälkeen. Pelkkä maininta asiasta harvemmin kuitenkaan riittää ja motivaatio voi jäädä vähäiseksi. Tiedämmehän ihan kaikki, miten ne pienet, huomaamattomat liikkeet jäävät aika usein tekemättä... Mulla ainakin! Vasta, kun ongelmat ovat todellisia, käännytään fysioterapeutin puoleen. Ja hyvä niin, koska ongelmiin on olemassa useimmiten ratkaisu tai vähintäänkin helpotus!

 

 

No, koska ikinä ei ole liian myöhäistä mihinkään, päätin kysäistä äitiysfysioterapeutti Maijalta, voisimmeko tavata ja voisiko hän raottaa minulle sitä, millaisia asioita äitiysfysioterapiakäynnillä käydään läpi. Kätilönä ja naisena olin kiinnostunut tietämään, mitä äitiysfysioterapia pitää sisällään. Maija lupasi minulle käynnin äitiysfysioterapiassa, joten sinne siis aurinkoisena sunnuntai- iltapäivänä!

 

Sektiosynnytys

Mua kiinnostaa kovasti kehon ja mielen yhteys, ja sain heti alkuunsa uusia, herkkiä ja ajatuksia herättäviä näkökulmia Maijalta. Yksi osa- alue, jota äitiysfysioterapeutti hoitaa, ovat sektiosynnytysarvet. Sektiolla synnyttäneelle äidille on tehty iso leikkaus kaikkien vatsan kudosten läpi. Sektioarven hoitamista ohjataan sairaalassa usein liian vähän, eikä esimerkiksi fasciakäsittelyä haavalle välttämättä ohjata. Toipuminen sektiosynnytyksestä on hitaampaa kuin alatiesynnytyksen jälkeen ja juuri tässä vaiheessa äitiysfysioterapiasta saattaisi olla korvaamaton apu. Toisinaan isot leikkausarvet aiheuttavat ongelmia myöhemmin, äidille saattaa tulla kiinnikkeitä ja kipuja. Tämä on arven fyysinen puoli. Minussa herätti suuresti ajatuksia Maijan sanat siitä, miten todella isoja asioita äideillä on sektiosynnytysarvessa "kiinni". Sektiosynnytys (varsinkin, jos se ei ole suunniteltu) sattaa aiheuttaa äidissä suuria tunnelukkoja. Arpeen ei saa koskea, eikä äiti halua puhua. Synnytyskokemus voi olla traumaattinen, suuri pettymys tai siitä voi jäädä pelkoja, koska hallinnantunne on ollut hukassa. Koska ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, arvet voivat olla yhtäaikaa sekä iholla että mielessä. Näiden paranemiseen voi mennä kauan aikaa, eivätkä kummatkaan arvet parane ilman tukea ja konkreettista apua ja ohjausta. Tarvitaan herkkyyttä ja empatiakykyä, että pääsy äidin "iholle", hoitamaan ja koskettamaan ihan konkreettisesti ja auttamaan äitiä käsittelemään kokemuksensa synnytyksestä, on mahdollista. 

 

 

Erkauma

Vatsalihasten erkauma on yksi tyypillinen äitejä mietityttävä ongelma. Erkauma vaikuttaa kokonaisuudessaan kehon ryhtiin ja heikot lihakset keskivartalossa voivat aiheuttaa ongelmia mm. selkäkipujen muodossa. Erkauma on luonnollinen seuraus raskaudesta, jonka aikana vatsalihakset antavat periksi kasvavalle kohdulle ja erkanevat toisistaan. On hyvin yksilöllistä ja riippuvaista kudostyypistä, millä tavoin ja millaisella aikataululla erkauma palautuu raskauden jälkeen. Palautuminen on kuitenkin aina suhteellisen hidasta ja keholle tulisi antaakin aikaa palautua, samalla tehden lempeitä, oikeanlaisia, palautumista tukevia harjoituksia. Itselläni ei erkaumaa enää ollut, paitsi vähän navan kohdalla. Esittelin kuitenkin varmuuden vuoksi jokaisen vatsanakkini Maijalle ja kerroin hänelle, että vedän vatsaani aina ja alati sisäänpäin ja jos päästän sen vapaaksi, näytän sille, kuin olisin rv 25. Koen, että vatsalihakseni eivät edelleenkään ole ihan kunnossa, vaikka muuten ryhti on hyvä, enkä kärsi juurikaan selkävaivoista. Maija mietti, että kyseessä voisi kuitenkin ollan syvän poikittaisen vatsalihaksen jonkinasteinen heikkous ja ohjasi minulle hengityksen mukana tehtäviä lantionpohjan lihaksia ja syvää poikittaista vatsalihasta vahvistavia liikkeitä. 

 

Hengitys ja lantio

Hengityksen rytmin mukaan tehtävät liikkeet vaativat vähän harjoittelua. Mulle hengitys on tuttua jo valmiiksi rentoutusohjaajan opinnoista ja muutenkin olen hengitystä opiskellut ja harjoitellut, nimittäin hengitys on perin kiintoisa aihe... Se on tärkeä osa hyvinvointiamme, rentoutumista ja erittäin tärkeä osa synnytystä. Tosin, jos rentoudutaan tai jos treenataan syviä lihaksia, tehdään asioita eri tavalla. Synnytyksen kannalta on todella tärkeää tuntea oma lantionpohjansa ja osata hallita sitä, erityisesti rentouttaa lantionpohjaa, jolloin vauva pääsee laskeutumaan lantioon ja lopulta syntymään. 

Maija tarkasteli ryhtiäni ja hieroskeli ja kokeili myös jonkinverran lantioni ligamentteja eli sidoksia mm. lonkkien edessä  ja häpyluun yläpuolella. HUH, piti sanoa Uijui! ja Aijai!, sen verran kireyttä lantion alueella löytyi! Naisen lantio on kyllä niin upea ja mielenkiintoinen; pitää sisällään kaikki tärkeät elimet uuden elämän synnyttämiseen, ligamentit, luut ja lihakset. Lantio kerää itseensä tunteitamme hyvässä ja pahassa ja lantiossa voi olla hyvinkin paljon tunnelukkoja, jotka vaikuttavat monella tavalla elämäämme kehomieli- yhteyden kautta.  Meidän olisi syytä huoltaa lantiotamme hyvin läpi koko naisen elämänkaaren. 

 

 

 

Lantionpohjan lihaksisto

Sitten siirryimme EMG- mittaukseen, eli kartoittamaan lantionpohjan lihasten kuntoa ja lihasvoimaa; maksimivoimaa, nopeusvoimaa ja kestävyysvoimaa. Mittaus tapahtuu elektronisella laitteella, josta ohessa muutama kuva :) Ja kun siis puhutaan lantion lihasten kunnon mittaamisesta, anturi täytyy tietenkin saada lantion sisälle. Siksi pöksyistäni tulee kuvassa piuhoja :D Sain kiitettäviä tuloksia. Mittauslaite voi olla motivoiva varsinkin naiselle, joka tykkää seurata lukujen kautta kehitystään ja edistymistä. 

 

Käyntini kesti tunnin ja vartin ja loppui kesken. Jäimme Maijan kanssa miettimään, miten naisen lantiosta riittäisi opetettavaa ja ohjattavaa raskaana oleville vaikka workshopin verran!

 

Kenties saamme sellaisia tarjolle tulevaisuudessa. So love your hips ♥︎

 

Kiitos Maija! www.fysioterapiaaäideille.fi

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Hedelmäpuun blogi
Viimeisimmät postit

March 30, 2019

February 8, 2019

October 15, 2018

Please reload

Arkisto
Please reload

Tags
Seuraa Hedelmäpuuta
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle