Uusia kokemuksia doulana.

May 23, 2019

Urani doulana on alkanut ja täytyy sanoa, että doulana on kyllä tosi ihanaa ja antoisaa olla! Rupeamat saattavat olla pitkiä, eikä vuoronvaihtoa ole, mutta se juuri tuokin koko juttuun sen hohdon. Olen ihan ytimessä sen suhteen, minkä koen omia arvojani vastaavaksi työksi. Meille kaikille on tärkeää, että saamme tehdä työtä omien arvojemme mukaan ja doulaus on kyllä ehdottomasti minulle yksi sellainen homma. Kätilö ja doula ovat eri asia, mutta kokemukseni kätilönä antaa minulle oikeastaan kaiken tarvittavan doulan roolia silmällä pitäen, jopa enemmänkin. 

 

Tapaan synnyttäjän 1-3 kertaa ennen synnytystä, yksi näistä kerroista on synnytysvalmennus. Tutustumme ja käymme läpi synnyttäjän ja kumppanin mielessä olevia asioita. Synnytyksessä olen mukana niin paljon tai vähän, kuin synnyttäjä kokee tarpeelliseksi. Doulan rooli koostuu kannustamisesta, auttamisesta, huolehtimisesta ja tuen antamisesta, niin henkisesti kuin fyysisestikin, sekä synnyttäjän että kumppanin osalta. Synnytyksen aikana ehtii muodostua jopa läheisen tuntuinen suhde ja synnytyksen intiimiys on käsin kosketeltavaa.

 

 

 

Koen doulana antavani synnyttäjälle hyvin tärkeää apua ja se tekee doulan työstä erittäin antoisaa. Kätilö ei välttämättä ehdi olla synnytyksen aikana jatkuvasti synnytyssalissa. Doula ehtii ja se onkin hänen tehtävänsä. Asiansa osaava doula antaa tilaa synnyttäjälle ja kumppanille toimia yhdessä, hän tukee ja opastaa sekä synnyttäjää, että kumppania etsimään hyviä ratkaisuja jokaisessa synnytyksen vaiheessa. Monesti doulan läsnäolo vaikuttaa tehokkaammin kuin kipulääke ja näinhän se onkin; synnyttäjän saama kosketus, läheisyys, kannustus, lämpimät sanat ja tuki korvaavat parhaimmillaan lääkkeellistä kivunlievitystä ja auttavat synnytystä edistymään. Laajassa meta- analyysissa on osoitettu, että doulan läsnäolo vähensi sektiosynnytyksiä 26%, avustetun synnytyksen (esimerkiksi imukuppi) tarvetta 41%​ ja tyytymättömyyttä tai synnytykseen liittyviä negatiivisia tuntemuksia 33 %.

 

Vaikuttavinta on saada olla mukana seuraamassa aivan läheltä sitä kasvutarinaa, joka naisessa tapahtuu synnytyksen aikana. Jännittävästä ja epävarmasta, jopa hieman pelokkaasta odottajasta kuoriutuu synnytyksen kuluessa synnyttävä äiti, rohkea ja sitkeä nainen, joka lopulta synnyttää vauvansa täynnä voimaa. Kasvutarina on hyvin selkeästi nähtävissä, koska doulauksen haluava nainen on monesti ensisynnyttäjä ja muutos äidiksi on suuri. Ihan kuin kotelosta kuoriutuisi perhonen! Tätä upeaa prosessia alusta loppuun en ole saanut kätilönä koskaan olla seuraamassa ihan käytännön syistä. Kotikätilön rooliin verrattuna doulan rooli on myös hyvin erilainen monestakin näkökulmasta ajateltuna. Molemmat työt antavat minulle valtavasti ja tiedän, että myös asiakkaani saavat paljon. Ilo on siis yhteinen!

 

Juuri nyt olen suunnattoman onnellinen ja kiitollinen, jopa ihmeissäni tästä, mihin elämä on minut johdattanut. Tunnen tekeväni juuri niitä asioita, mitä minun on aina ollut tarkoituskin tehdä toimiessani kotikätilönä ja doulana sairaalasynnytyksissä. Kuten jo aiemmin mainitsin, olen ytimessä. Jos koet, että doulasta olisi apua synnytyksessäsi, mietit kotisynnytystä tai haluaisit synnytysvalmennuksen, ole yhteydessä minuun, niin mietitään asiaa yhdessä ❥

 

Heli Hedelmäpuussa :)

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Hedelmäpuun blogi
Viimeisimmät postit

March 30, 2019

February 8, 2019

October 15, 2018

Please reload

Arkisto
Please reload

Tags
Seuraa Hedelmäpuuta
  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle